El passat 30 i 31 d’octubre van assistir en representació d’ aprodisa, Pilar Rodríguez (Àrea de Famílies) i Manuel López (Director) al III Fòrum Consultiu de l’organització FEAPS celebrat a Oviedo. En aquest esdeveniment el moviment associatiu de famílies va presentar un canvi d’imatge (però no d’essència) representat per un trèvol verd de quatre fulles que simbolitza l’objectiu associatiu: aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament en la societat.

plena-inclusionUn trèvol que transmet esperança i bona sort en el camí de les associacions en què conjuntament Famílies, entitats i federacions puguin desenvolupar projectes de qualitat de vida per a les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies així com promoure la inclusió com a ciutadans de ple dret en la societat.

En aquest espai compartim el sentir de les Entitats i Federacions de totes les comunitats que reclamen un sentir comú, un objectiu únic com és la Plena Inclusió (amb els diferents matisos de cadascuna d’ella i en cada un dels àmbits d’actuació de les entitats). En definitiva, es recullen les demandes de les famílies i es reclama ajuda per visibilitzar les necessitats de suport de les persones amb discapacitat. Sota aquestes premisses les organitzacions treballaran en un projecte comú i es tracessin les línies generals de treball per als propers anys.

Les directrius generals del projecte estratègic de Plena Inclusió per aquest esdevenir es van plasmar en el desenvolupament de tres ponències titulades “Les persones i les seves famílies”, “Les nostres organitzacions i el projecte comú” i “La nostra influència en el món” reflex de l’anàlisi del present i futur de les associacions, fundacions i federacions per afavorir la cohesió del moviment associatiu sota una de les premisses URGÈNCIA, EXIGÈNCIA I ACCIÓ.

Els acords es recull de forma sintetitzada per al projecte estratègic de la següent manera:

  • Apostem per la PLENA Ciutadania
  • Donarem suport a les famílies des d’un enfocament centrat en la família
  • Reivindicarem un escenari jurídic que garanteixi els drets i la vida de les persones
  • Treballarem en xarxa, i farem aliances amb altres
  • Apostarem per canviar els serveis, sempre amb qualitat, cap a altres més inclusius.
  • Donarem visibilitat a les persones, les seves famílies i les seves entitats
  • Reivindicarem els drets i donarem suports
  • Ens organitzarem millor i treballarem junts

Aquestes idees es fonamenten en una línia de valors, creences i actituds necessàries per creure i poder crear espais d’inclusió que ens guiïn pel que fa als nostres comportaments i actuacions. Valors que s’han de compartir a les organitzacions i societat a través del diàleg, la participació i compromís.

Els valors que identifiquen el moviment Plena Inclusió són: Dignitat i respecte; Justícia i Igualtat, Compromís i responsabilitat, Integritat i confiança, Vida plena i Felicitat, Altruisme i Solidaritat, Diàleg i Llibertat d’Expressió, Obertura Mental i Innovació, Passió i Il·lusió, Cooperació i Treball en Equip, Qualitat i Millora Contínua, finalment Valentia i Prudència.

El moviment de Plena Inclusió reclama i reivindica la participació de les famílies com a motor clau del funcionament de les associacions per a la defensa i reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies cohesionant les seves accions.

I com és cert que una imatge val més que mil paraules, en les següents imatges podreu conèixer quins valors es van destacar entre els assistents i un resum gràfic de les ponències.

foro-plena-inclusion

Plena Inclusión