Aprodisa (1993-2018)

L’Associació Pro Discapacitats Sant Adrià (APRODISA) celebra aquest 2018 el seu 25è aniversari. Va ser l’any 1993 quan un grup de pares i mares van decidir fer un front comú amb un objectiu ben clar:
– Fomentar la creació de tallers per a persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament de l’àrea de Sant Adrià del Besòs.
– La promoció de qualsevol tipus de centre, establiment, serveis, accions i activitats, segons els seus estatuts.
En definitiva, es tractava d’atendre i millorar la qualitat de vida dels seus fills i d’altres persones amb discapacitat, per fomentar la seva autonomia personal i social i vetllar i promocionar la defensa dels seus drets. Especialment, tenint cura de la formació professional de la persona amb discapacitat intel·lectual i la seva integració laboral.
Aquell grup inicial d’entre 30 i 40 famílies es va instal·lar al primer local de l’Associació, al carrer d’Enric Granados de Badalona. Allà es va posar en marxa el primer Centre Ocupacional d’Aprodisa, un espai de caràcter assistencial i no remunerat, on els nois i noies participaven en tallers que els permetien desenvolupar al màxim les seves capacitats i competències dins la comunitat. De seguida, però, va sorgir la necessitat de fer un pas més i crear un espai de treball adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual.
D’aquesta manera, l’any 1998 es va crear el Centre Especial de Treball al carrer Ricart 41 de Sant Adrià de Besòs, un espai laboral on els nois i noies que hi treballaven i hi treballen ho fan mitjançant un contracte i rebent un salari. El primer Centre Especial de Treball d’Aprodisa va donar feina a 8 persones; en aquests moments hi treballen 14 persones.
Aquest fet va coincidir en el temps amb el trasllat de l’associació a l’actual local del cèntric carrer Ricart de Sant Adrià. Gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya i de l’ONCE es va poder emprendre una primera reforma, que es va completar anys després, al 2007, amb més millores i la compra d’una furgoneta. Tot plegat va permetre la creació de nous llocs de treball.
Inicialment, els treballadors d’Aprodisa duien a terme feines manuals de manipulats i envasats. Amb la crisi d’aquest sector, es va ampliar a serveis externs de neteges de comunitats, locals, pàrquings i despatxos; a més de repartiment en bústia o dipòsit.
Davant el creixement que estava experimentant Aprodisa, el local del carrer Ricart es quedava petit per garantir la comoditat i qualitat de vida dels usuaris, que ja superaven els 40. L’associació va lluitar per un nou espai més adequat, fins que l’any 2002 la Generalitat li va assignar la gestió d’un centre propi al carrer de Frederica Montseny de la localitat. L’objectiu s’havia assolit. El Centre Ocupacional Sant Adrià de Besòs atén actualment a unes 70 persones amb discapacitat intel·lectual, que gaudeixen d’un espai adequat i ampli on, amb el suport dels professionals d’Aprodisa, assolir el seu desenvolupament personal.

Cap a la plena inclusió

En els darrers 25 anys, coincidint amb la trajectòria vital d’Aprodisa, s’ha produït un canvi de paradigma en la manera d’abordar la participació dins la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament.
Si als anys 90 es parlava de necessitats especials i d’integració social d’aquestes persones, cap al 2000 s’imposava la cerca de la seva plena inclusió en tots els àmbits i, en l’actualitat, explorem la seva contribució social.
Ja no és suficient acceptar la diferència, sinó que cal acollir-la.
La nova perspectiva no se centra en els dèficits, sinó en les capacitats.
La resposta deixa de ser segregadora per promoure la participació, la contribució i el progrés.
En aquest nou context, absolutament assumit per Aprodisa, l’associació continua treballant per millorar la seva qualitat de vida i dona un pas més: més enllà de la participació de les persones discapacitades, promou la seva contribució a la societat com a membres de ple dret.

25 anys de concordia

Un dels aspectes que millor han definit la trajectòria d’Aprodisa ha estat l’harmonia que sempre ha regnat entre els seus integrants: usuaris, famílies, gerència, treballadors…; els membres d’aquesta gran família han caminat uns al costat dels altres en la cerca d’un objectiu comú.
La Junta Directiva, formada per familiars d’usuaris, ha avalat sempre la gestió de l’equip directiu i professional, que, d’altra banda, ha gestionat l’entitat de manera equilibrada, el que ha permès donar resposta a les necessitats que s’han anat plantejant al llarg del temps.
Igualment, cal destacar el paper protagonista d’Aprodisa dins el teixit associatiu de Sant Adrià. L’associació participa habitualment en tots els esdeveniments que s’organitzen i aporta el seu gra de sorra per millorar la societat. Les administracions públiques, per la seva banda, s’han mostrat al llarg dels anys properes i sensibles amb les seves necessitats.
Els moments més recordats d’aquests 25 anys són les moltes activitats culturals, lúdiques, esportives i festives en què han participat els usuaris, com les excursions, les vacances a l’estiu, les festes de Carnestoltes, la Castanyada o Sant Jordi, la pràctica d’esport adaptat… Cadascuna d’aquestes experiències ha fet que els usuaris d’Aprodisa se sentin iguals i contribueixin socialment.
Menció a banda mereix la Trobada de famílies, la gran festa anual de l’associació, que els hi ofereix l’oportunitat d’intercanviar experiències i compartir allò que els uneix.